Edukacja kulinarna to również zabawy badawcze z wykorzystaniem produktów spożywczych.
Nasze Przedszkole proponuje wykorzystanie przepisów do przygotowania z całą rodziną :
SERNIK Z OWOCAMI NA ZIMNO –proponujemy lekki i smaczny, a w dodatku bardzo prosty w przygotowaniu sernik
z owocami na zimno.
Potrzebne składniki:
1 kg białego sera lub 4szt. serków waniliowych
6 galaretek
1 łyżeczka cukru
owoce według uznania
Sposób przygotowania:
Na 1 kg sera bierzemy 4 galaretki jednego smaku. Każdą galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, gdy ostygną powoli wlewamy i mieszamy z serem, dodajemy troszkę cukru, następnie wylewamy na blaszkę i wkładamy do lodówki. Po stężeniu ciasta na wierzch dodajemy owoce i wylewamy 2 pozostałe galaretki innego koloru.Smacznego!!!
PYSZNY OWOCOWY DESER- Truskawki – sycące, słodkie i pełne witamin!
Na śmietankowej chmurce w towarzystwie biszkoptu.
SERNIK TRADYCYJNY – pyszny a zarazem prosty w przygotowaniu sernik.
1 kg sera białego
1kostka masła

1 budyń waniliowy
kilka kropli aromatu pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Zmielić ser z masłem. Następnie żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Dodać budyń waniliowy i aromat. Ciasto przełożyć do blaszki . Piec w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.
Przyjemnej zabawy przy pieczeniu i smacznego!
BRZOSKWINIOWE CIASTO – proponujemy pyszne a zarazem bardzo proste w przygotowaniu ciasto brzoskwiniowe.
Potrzebne składniki:
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 szt. brzoskwiń
Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Następnie jajka i cukier utrzeć na puszystą masę, dodać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia oraz przestudzoną margarynę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki posmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na cieście ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 45 minut.
Przyjemnej zabawy przy pieczeniu i smacznego!
CIASTO CYTRYNOWE – Na zimowe chłodne wieczory polecamy pyszne ciasto cytrynowe. Łatwe do przygotowania, a z rozgrzewającym kakao tworzy dobraną parę.
250 g. masło
1 szklanka cukru
3 jajka
1 budyń śmietankowy
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka z cytryny
cukier puder
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodajemy budyń śmietankowy, mąkę i proszek do pieczenia. Potem sok z cytryny i otartą skórkę na tarce. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 min.
w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
250 g kolorowego makaronu
1 pęczek rzodkiewki
0.4 dkg. szynki
0.4 dkg. sera żółtego
majonez ok. ¾ szklanki, 2 łyżki jogurtu naturalnego
natka pietruszki, sól i pieprz do smaku
Ugotowany makaron przelać zimną wodą i odsączyć. Dodać pokrojoną rzodkiewkę, ser żółty, szynkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, jogurt naturalny posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanka cukru
1,5 szklanki oleju
1,5 szklanki oranżady
5 jajek
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Ubić pianę z białek na sztywno, następnie dodać cukier, żółtka, olej, oranżadę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko razem zmiksować. Ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej części 3 łyżki kakao. Do blaszki kładziemy najpierw łyżkę ciasta jasnego następnie łyżka ciasta ciemnego i tak na przemian aż skończą się obydwie masy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 40-45 minut.
70 dkg mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru (niepełna)
1 mała śmietana 18%
6 żółtek
2 kg jabłek
1 cynamon
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dosypać proszek do pieczenia, dodać posiekaną margarynę, szczyptę soli, cukier waniliowy. Żółtka rozetrzeć ze śmietaną i cukrem dodać do mąki, zagnieść ciasto. Zgniecione ciasto odstawić na 1 godz. do lodówki. Obrane jabłka uprażyć, następnie ostudzić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować. Jedną część położyć na dnie blachy, na to ułożyć jabłka, posypać cynamonem i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
PLACUSZKI DYNIOWO – MARCHEWKOWE – Placuszki, choć bardziej pracochłonne, są pysznym deserem, a także mogą być daniem obiadowym. Z pomocą Mamy lub Taty dzieci mogą cieszyć się zarabianiem ciasta i podziwiać jak jego objętość się zwiększa.
0.05 dkg. drożdży
0.70 dkg. mąki
3 szt. jajka
1 szklanka kefiru
6 szklanek startej dyni
3 szklanki startej marchewki
szczypta cukru
szczypta soli do smaku
Sposób przygotowania:
S M A C Z N E G O !
1,5 szklanki startej marchewki
2 szklanki mąki
.jpg)
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
4 jajka
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawa do piernika lub cynamon
aromat migdałowy
Sposób przygotowania:
Olej utrzeć z cukrem, wbijać po jednym jajku stale ucierając. Następnie dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika lub cynamonem.
PRZYJEMNEJ ZABAWY PRZY PIECZENIU I SMACZNEGO
0,5 kg. ryżu
1 puszka brzoskwiń (lub świeże)
1 puszka ananasów (lub świeże)
0,5 kg. winogron
cukier waniliowy
cukier puder
słodka śmietanka lub jogurt
migdały siekane
Ryż ugotować na mleku do miękkości, owoce pokroić. Wszystkie składniki wymieszać razem ze śmietaną lub jogurtem.
POWODZENIA I SMACZNEGO
250 g makaronu „kokardki” (małe)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
0.5 puszki kukurydzy konserwowej
0.5 puszki groszku konserwowego
4 jaja
3 średniej wielkości pomidory
1 czerwona cebula
majonez ok. ¾ szklanki, 2 łyżki jogurtu naturalnego
natka pietruszki, sól i pieprz do smaku
Ugotowany makaron „kokardki” przelać zimną wodą i odsączyć. Jaja ugotować i posiekać, tuńczyka rozdrobnić. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć na sicie. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, jogurt naturalny, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.
1 opakowanie wafli okrągłych lub kwadratowych
1 puszka masy krówkowej
1 kostka masła
1 słoik powideł śliwkowych
Miksujemy 1 kostkę masła z masą krówkową, przekładamy wafle na przemian masą i powidłami. Można konsumować zaraz po wysmarowaniu, wtedy są chrupiące, bądź pozostawić na godzinę w lodówce, wtedy będą bardziej wilgotne i miękkie.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!