Kącik kulinarny – przepisy, porady

wpis w: Aktualności | 0

Edukacja kulinarna to również zabawy badawcze z wykorzystaniem produktów spożywczych.

Nasze Przedszkole proponuje wykorzystanie przepisów do przygotowania z całą rodziną :

SERNIK Z OWOCAMI NA ZIMNO –proponujemy lekki i smaczny, a w dodatku bardzo prosty w przygotowaniu sernik
z owocami na zimno.

Potrzebne składniki:
1 kg białego sera lub 4szt. serków waniliowych
6 galaretek
1 łyżeczka cukru
owoce według uznania

Sposób przygotowania:
Na 1 kg sera bierzemy 4 galaretki jednego smaku. Każdą galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, gdy ostygną powoli wlewamy i mieszamy z serem, dodajemy troszkę cukru, następnie wylewamy na blaszkę i wkładamy do lodówki. Po stężeniu ciasta na wierzch dodajemy owoce i wylewamy 2 pozostałe galaretki innego koloru.Smacznego!!!

 

PYSZNY OWOCOWY DESER- Truskawki – sycące, słodkie i pełne witamin!

Na śmietankowej chmurce w towarzystwie biszkoptu.

 

 

 

 

 

SERNIK TRADYCYJNY – pyszny a zarazem prosty w przygotowaniu sernik.

Potrzebne składniki:
1 kg sera białego
1kostka masła6 jajek
1 budyń waniliowy
kilka kropli aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania:
Zmielić ser z masłem. Następnie żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Dodać budyń waniliowy i aromat. Ciasto przełożyć do blaszki . Piec w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.

Przyjemnej zabawy przy pieczeniu i smacznego!

 

BRZOSKWINIOWE CIASTO –  proponujemy pyszne a zarazem bardzo proste w przygotowaniu ciasto brzoskwiniowe.

Potrzebne składniki:
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 szt. brzoskwiń

Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Następnie jajka i cukier utrzeć na puszystą masę, dodać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia  oraz przestudzoną margarynę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki posmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na cieście ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 45 minut.

Przyjemnej zabawy przy pieczeniu i smacznego!

 

CIASTO CYTRYNOWE – Na zimowe chłodne wieczory polecamy pyszne ciasto cytrynowe. Łatwe do przygotowania, a z rozgrzewającym kakao tworzy dobraną parę.

Potrzebne składniki:
250 g. masło
1 szklanka cukru
3 jajka
1 budyń śmietankowy
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka z cytryny
cukier puder

Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodajemy budyń śmietankowy, mąkę i proszek do pieczenia. Potem sok z cytryny i otartą skórkę na tarce. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 min.
w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Przyjemnej zabawy przy pieczeniu  i  smacznego!!!
SAŁATKA Z KOLOROWEGO MAKARONU – Mniam, mniam…ta sałatka jest pysznaaaa! Dzieci bardzo lubią kiedy na talerzu  jest sporo kolorów. Jednym z takich wielobarwnych a zarazem zdrowych dań, może być nasza sałatka. Mamo wypróbuj przepis na makaronową sałatkę.
Potrzebne składniki:
250 g  kolorowego makaronu
1 pęczek rzodkiewki
0.4 dkg. szynki
0.4 dkg. sera żółtego
majonez ok. ¾ szklanki, 2 łyżki jogurtu naturalnego
natka pietruszki, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotowany makaron  przelać zimną wodą i odsączyć. Dodać pokrojoną rzodkiewkę, ser żółty, szynkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez,  jogurt naturalny posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.
Smacznego!
CIASTO ZEBRA – Zebra to nie tylko zwierzątko, ale także dobre ciasto. Oto propozycja ciekawego przepisu!
Potrzebne składniki:
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanka cukru
1,5 szklanki oleju
1,5 szklanki oranżady
5 jajek
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Ubić pianę z białek na sztywno,  następnie dodać cukier, żółtka, olej, oranżadę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko razem zmiksować. Ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej części 3 łyżki kakao. Do blaszki kładziemy najpierw łyżkę ciasta jasnego następnie łyżka ciasta ciemnego i tak na przemian aż skończą się obydwie masy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez  40-45 minut.

Życzymy smacznego!
SZARLOTKA – Jabłko to bardzo zdrowy i smaczny owoc. Korzystajmy więc z dobroci jesieni,

niech nasze polskie jabłka zagoszczą na naszych stołach w różnych formach.
Potrzebne składniki:
70 dkg mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru (niepełna)
1 mała śmietana 18%
6 żółtek
2  kg jabłek
1 cynamon
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dosypać proszek do pieczenia, dodać posiekaną margarynę, szczyptę soli, cukier waniliowy. Żółtka rozetrzeć ze śmietaną i cukrem dodać do mąki, zagnieść ciasto. Zgniecione ciasto odstawić na 1 godz. do lodówki. Obrane jabłka uprażyć, następnie ostudzić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować. Jedną część położyć na dnie blachy, na to ułożyć jabłka, posypać cynamonem i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez  40-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

PLACUSZKI DYNIOWO – MARCHEWKOWE –   Placuszki, choć bardziej pracochłonne, są pysznym deserem, a także mogą być daniem obiadowym. Z pomocą Mamy lub Taty dzieci mogą cieszyć się zarabianiem ciasta i podziwiać jak jego objętość się zwiększa.

Potrzebne składniki:
0.05 dkg. drożdży
0.70 dkg. mąki
3 szt. jajka
1 szklanka kefiru
6 szklanek startej dyni
3 szklanki startej marchewki
szczypta cukru
szczypta soli do smaku

Sposób przygotowania:

Zrobić zaczyn z drożdży i cukru, zostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko, dodać szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, kefir i jajka. Wyrobić ciasto i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Marchewkę i dynię obrać, zetrzeć na tarce, dodać do ciasta.
Wymieszane składniki smażymy na oleju formując małe placuszki.
Można je posypać cukrem pudrem.

S M A C Z N E G O !

MARCHEWKOWE CIASTO – Dzieci bardzo lubią pomagać mamie w kuchni przy pieczeniu ciasta. Ta wspólna praca to także przyjemna zabawa. Proponujemy proste w przygotowaniu a zarazem smaczne i zdrowe marchewkowe ciasto.
Potrzebne składniki:
1,5 szklanki startej marchewki
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
4 jajka
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawa do piernika lub cynamon
aromat migdałowy

Sposób przygotowania:
Olej utrzeć z cukrem, wbijać po jednym jajku stale ucierając. Następnie dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika lub cynamonem.

Mieszając dodawać po łyżeczce startej marchwi. Na koniec dodać jeszcze kilka kropel aromatu.
Ciasto przełożyć do blaszki posmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40-60 minut.

PRZYJEMNEJ ZABAWY PRZY PIECZENIU I SMACZNEGO

SAŁATKA RYŻOWA Z OWOCAMI –  Drogi Tato, może teraz Ty przygotujesz coś pysznego dla swojej rodziny. Mamy dla Ciebie prostą w przygotowaniu, a zarazem bardzo zdrową i smaczną sałatkę dla całej rodzinki.
Potrzebne składniki:
0,5 kg. ryżu
1 puszka brzoskwiń (lub świeże)
1 puszka ananasów (lub świeże)
0,5 kg. winogron
cukier waniliowy
cukier puder
słodka śmietanka lub jogurt
migdały siekane
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować na mleku do miękkości, owoce pokroić. Wszystkie  składniki wymieszać razem ze śmietaną lub jogurtem.

POWODZENIA I SMACZNEGO

SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM – Mniam, mniam…ta sałatka jest pyysznaaaa! Dzieci bardzo lubią kokardki makaronowe,a jeśli dodamy do nich wiele zdrowych, kolorowych składników to nasze dzieciaki zajadają ją ze smakiem. I ty mamo spróbuj.
Potrzebne składniki:
250 g makaronu „kokardki” (małe)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
0.5 puszki kukurydzy konserwowej
0.5 puszki groszku konserwowego
4 jaja
3 średniej wielkości pomidory
1 czerwona cebula
majonez ok. ¾ szklanki, 2 łyżki jogurtu naturalnego
natka pietruszki, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotowany makaron „kokardki” przelać zimną wodą i odsączyć. Jaja ugotować i posiekać, tuńczyka rozdrobnić. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć na sicie. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, jogurt naturalny, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.
SMACZNEGO!
WAFLE PRZEKŁADANE MASĄ KRÓWKOWĄ – dzieci bardzo lubią wafle z masą krówkową.

Mamo jeśli ulubione ciasto Ci się nie uda, a na szybko potrzebujesz czegoś słodkiego, to wafle z masą krówkową są właśnie takim deserem. Jest to również dobre rozwiązanie dla osób zapracowanych, które nie mogą sobie pozwolić na stanie przy piekarniku i czekanie aż ciasto się upiecze.
Składniki potrzebne na około 20 porcji:
1 opakowanie wafli okrągłych lub kwadratowych
1 puszka masy krówkowej
1 kostka masła
1 słoik powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Miksujemy 1 kostkę masła z masą krówkową, przekładamy wafle na przemian masą i powidłami. Można konsumować zaraz po wysmarowaniu, wtedy są chrupiące, bądź pozostawić na godzinę w lodówce, wtedy będą bardziej wilgotne i miękkie.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!